CLANEK

 

O čem píše listopadový Mixmag 2011?

Listopadové číslo mně udělalo radost, protože hlavním tématem je Nizozemsko, resp. nizozemský hudební festival a konference ADE (Amsterdam Dance Event). Ten se v hlavním městě uskutečnil koncem října. Redaktorům Mixmagu dělal průvodce po městě a klubech Holanďan a DJ Joris Voorn, který dominuje titulní straně.

 

 

Události měsíce, tedy ADE festivalu, o kterém jsme informovali dříve, věnuje magazín 9 stran včetně titulky a reklamní strany. Část se věnuje Jorisu Voornovi a jeho současným aktivitám. Od životopisných detailů typu kdy a kde se narodil, kam chodil do školy, kde vyrůstal, jak se vytvářel vztah k hudbě až po vypíchnutí jeho alb, mixů, kdy a kde hrál. Další část stručně představuje samotný festival. Jako poslední bych zmínil zábavně napsané žebříčky Top 10. Jedním z nich jsou Jorisovy tipy pro přežití ADE festivalu, kde mezi jmenovanými najdeme rady, abychom nezapomněli deštník či pláštěnku, špunty do uší proti hluku, chlapi, ať si dávají bacha na noční močení do grachtů, když mají přihnuto, protože není neobvyklé, najít ráno mrtvolu s rozepnutým poklopcem. Naopak tvrdí: zapomeňte doma (anglicko-nizozemský) slovník a ujišťuje, že místní mluví anglicky nejspíš lépe než samotní Britové. Druhý žebříček – Jorisova místa, která musíte navštívit. Zmiňuje dva kluby – Studio 80 a Trouw, potom amsterdamské kanály, městskou knihovnu pro její architekturu a sbírku knih, The Hortus Botanicus, což je botanická tropická zahrada, krám s deskami Rush Hour a pak místa, kam se chodí najíst. A poslední "hitparáda" zmiňuje nej párty konané během ADE festivalu.

Neodmyslitelnou součástí Mixmagu je CD s mladou dýdžejkou Mayou Jane Coles. Redakce její mix vychválila do nebes; nestává se prý často, že se mix tak moc líbí už na první poslech. Prostě WOW. Opět předkládám seznam skladeb.

 

 

Tracklist: Maya Jane Coles – Feel The Future Mix

1.    P Lopez & Catnapp – Get Me Off

2.    Subway – Illusion

3.    Tilman Tausendfrend – Lost Treasure Of The Juggernaut

4.    Session Victim – Large Processor

5.    Alex Arnout – Movements In Soul

6.    Luca C & Brigante feat. Ali Love – Different Morals (Clockwork remix)

7.    Axel Boman – Sell Your Soul

8.    Daniel Boon – Am Lagerfeuer In Berlin

9.    Kris Wadsworth – Crushed

10.  Vernon Bara & Igor Vicente – Don´t Feel No Way

11.  Maya Jane Coles – Parallel Words

12.  Martyn – Masks

13.  Huxley – Madatme (Huxley Donedidt remix)

14.  Alpines – Cocoon (Nocturnal Sunshine remix)

 

14 minut ochutnávky mixu od Mayi si můžete poslechnout zde:

Maya Jane Coles: Mixmag November CD Sampler by Mixmag

Poslední skladba na CD je od Alpines, o kterých je v časopise ještě zmínka v rubrice Hello We Are. Dozvíme se, že Alpines je duo, které tvoří 24letá vokalistka Catherine Pockson a 25letý klávesista Bob Matthews. Jejich zvuk je připodobňován ke Crystal Castles, Björk a Portished resp. ke kombinaci všech uvedených. Společně si oba ujíždějí na starých počítačových hrách. Tři nejlepší Nintendo hry podle Catherine a Boba jsou: 1) The Legend Of Zelda: Oscarina Of Time; 2) Super Mario 64; 3) Goldeneye 007. A jen tak mimochodem - právě jim vyšlo debutové album Cocoon.

 

 

Mezi dalšími představenými v rámci stejné rubriky je Američan s typicky německým jménem Wolfgang Gather, jehož pravé jméno je Joey Yougman, které zní už o poznání více americky. Wolfgang je žádaný electro producent a poměrně často je na cestách se svou hudební show. V poslední době navštívil Denver, Las Vegas nebo San Francisco. Nepřekvapí tedy jeho soupis tří věcí, které patří k jeho tour: 1) Užívá si pokojové služby a nechává si jídlo donést do postele, což doma nemůže :); 2) Je nadšený, pokud může lidem pustit novinku, kterou neslyšeli; 3) Šťastný přílet domů po perném víkendu.

Do třetice je představeno duo Tale Of Us, dva týpci z New Yorku zaměření na house a techno. Prý mají také napilno a jsou na vzestupu. Jejich Top 3 je docela vtipná. Vyjmenovávají dua, kterými se inspiruji: 1) Yogi Bear & Boo Boo (musel jsem si to vygooglit, jedná o kreslené Médi Bédi a seriál s jejich příběhy u nás v TV taky běžel, ale jejich česká jména neznám); 2) Batman & Robin; 3) John Lennon & Yoko Ono, - jeho hudba inspirovala celý svět a ona inspirovala jeho.

 

 

Tradiční anketa, kde jsou účastníci festivalů a párty zpovídaní, měla opět originální otázku (volně přeloženo): S kým by ses nerad/a zpotil/a? Padaly více či méně vtipné odpovědi: s tlustým chlápkem; s někým, kdo je zpocenější než já; s mým ex; s Aaronovou mámou, protože se přespříliš potí; s londýnským starostou Borisem Johnsonem.

Na jedné stránce je stručně představen brazilský klub Josefine/Roxy ve městě Belo Horizonte, které je vzdálené 5,5 hodiny autem z Ria, s architektonicky unikátně řešeným interiérem ála Tron. Několik fotek je možné si prohlédnout na stránkách klubu pod záložkou "O Club". V rubrice Guest List vs. Black List (tedy co je In & Out), resp. v té kladné části zmiňují taneční celebrity, které se objevují na plastových láhvích energetického nápoje Lucazade. Prý jsme urazili kus cesty od doby, kdy se na Pepsi plechovkách objevily Spice Girls :). Na druhé straně žebříčku, záporné, se objevil halloweenský kostým Kadáfího.

 

 

Krátký článek se věnuje dnešnímu byznysovému modelu prodeje desek. Tradičně byly tracky silně propagovány ještě před jejich vydáním, aby se jich v prvním týdnu prodalo co nejvíce a zajistily si tak místo v hitparádách. V dnešní internetové době, kdy se dá novinka slyšená během pořadu Peta Tonga na Radio 1 bleskově dohledat a případně stáhnout, se mění i model. Tiskové zprávy jsou vydávány ve stejnou dobu jako desky/singly, aby si je mohli posluchači ihned stáhnout, jakmile o nich uslyší. Jinak hrozí, že na ně zapomenou a už se k nim nevrátí.

V rubrice The Dozen (Tucet) přináší tentokrát časopis 12 fiktivních či smyšlených DJs. Mezi dvanáctkou se objeví například postava Koopa z filmu Human Traffic nebo animovaná dýdžejka DJ Hero v počítačové hře Candy Nova nebo stroj The DJ-I, který sestrojili vědci v Massechusettském institutu nebo třeba kreslení Gorillaz Soundsystem známí z videoklipů. Vítězem se stal Frankie Wilde z filmu It´s All Gone Pete Tong - nosem luxující kokain, souložící superstar DJ, který je natolik hluchý, že neslyší právě mixující skladby.

Na jiné stránce je krátká zpráva o filmovém dokumentu High On Hope od režiséra Pierse Sandersona, který se věnuje událostem v Blackburnu koncem 80. let – rave hnutí během Acid House revoluce. Nelegální párty se konaly ve skladech a lidé byli houfně zatýkáni; údajně došlo k zatčení největšího počtu lidí v Británii od konce druhé světové války. Přestože měl dokument úspěch na několika mezinárodních festivalech, dosud nedošlo k jeho plnohodnotnému vydání, protože je třeba zaplatit za práva a licence. Proto autor filmu žádá o příspěvky – za 3 libry můžete film zhlédnout online po jeho uvedení, za 10 liber dostanete film na DVD a za příspěvek 100 liber se objevíte v závěrečných titulcích a budete pozvání na předpremiéru. Více o filmu na: www.highonhope.com.

 

 

V časáku je také dvoustránka s rozhovorem s Carlem Coxem, který se točí kolem událostí uplynulého léta, jeho hraní v klubu Space na Ibize, o jeho nadšení pro silné motorky: v současné době má Suzuki 1300, Ducati 1198, Kawasaki Z1000 a BMW S1000RR – zatím si prý namlel jen jednou. Rovněž zmiňují jeho novou desku All Roads Lead To The Dancefloor, která je revoluční způsobem či spíše nosičem vydání. Byla vydána na flešce, tedy USB!

Tři stránky jsou věnovány 20leté historii úspěšnému impériu Ministry of Sound. V každém roce "života" MoS je vypíchnuta důležitá událost nebo čin. Na počátku bylo pořádání párty, na které se postupně nabalily další aktivity. Některé přetrvaly do dneška (kultovní mixované kompilace The Annual Release), jiné zanikly (časopis). Jako první pořádali párty v londýnském Dome (dnešní O2 Arena), měli televizní kanál, aerolinky, hudební vydavatelství... Perlička, která je uvedena u roku 2002, vyjmenovává podivné předměty, které kdy návštěvníci zapomněli v klubu: skleničky s čatní, platnou letenku do Mosambiku, ale nejpodivnější byla protetická noha.

Redakce připomíná úmrtí francouzského 34letého hudebníka s tunisko-francouzskými kořeny známého pod nickem DJ Mehdi, který se prosadil i v zahraničí. Zemřel nešťastnou náhodou 13. září ve svém pařížském bytě poté, co se pod ním propadla skleněná podlaha. Zanechal po sobě manželku a syna. R. I. P.

Mixmag November 2011


Další články se věnují třeba párty scéně v Las Vegas nebo jamajskému zvuku, který letí na ostrovech. Obsahuje také zajímavý rozhovor s Tomem Dillonem Koeningem, bývalým producentem pořadů jako The Essential Mix s tématem, jak se dostat do těchto rozhlasových show. The Big Question, tradiční odlehčený rozhovor se stejnými otázkami pro různé hosty na závěr, není tak vtipný či zajímavý jako ten předchozí. Nyní je zpovídaným Nizozemec Sander van Doorn, který rozhovor nebo sebe bral příliš vážně. Dovíme se, že jako malý chtěl být pilotem. Což sice není, ale díky práci, kterou dělá, se počtem nalétaných kilometrů velmi blíží pilotům. Jeho první prací byla brigáda v Mekáči. Jeho dlouhodobě respektovaným člověkem je Carl Cox, kterého si velmi váží a na otázku bez čeho nemůže žít, odpovídá v tomto pořadí: hudby, mojí rodiny, mých přátel, mého laptopu, mých USB/SD a mých fanoušků.

Pokud dáváte na hodinách angličtiny alespoň trochu pozor nebo máte rádi barevné obrázky, můžete si Mixmag objednat a zajistit si předplatné přímo na stránkách časopisu.

Honza Louda

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016