REPORT

 

Report ze Shotgun Festival 2011 od Sody

Prázdniny už skončily, ale festivaly ještě nikoliv. První zářijový víkend se v Hrádku nad Nisou v areálu Kristýna uskutečnil festival Shotgun. Jako obvykle se hrálo na dvou pódiích a mohli jsme slyšet drum´n´bass, techno nebo minimal. Počasí vyšlo na výbornou a atmosféra byla přátelská...

 

Kvůli rodinným povinnostem jsme mohli na festival vyrazit pouze v sobotu. Přišli jsme tak o spoustu zajímavé hudby, ale co se dá dělat? V sobotu panovalo krásné letní počasí jako stvořené ke koupaní ve zdejším "písáku". Proto jsme hned po příjezdu nenechali nic náhodě a schladili jsme naše rozpálená těla. K tomu nám na pláži hrál příjemný deep house z nedalekého baru. Paráda! Úplně jako u moře, nebo jako před dvěma týdny na Mácháči. Poté jsme vyrazili omrknout areál festivalu, ale přesto, že už bylo kolem sedmé večer, areál zůstával ještě stále uzavřen. Škoda, chtěli jsme si to tu užít ještě za světla, ale nevadí! Alespoň nám zůstal čas na pořádnou večeři. Vrátili jsme se před desátou hodinou a to už to zde pěkně jelo.

Ark + MC Lindee
Ark + MC Lindee

Hned na úvod jsem se vydal k baru a s otevřenou pusou zjistil, že Gambrinus 11° zde stojí pouze 30 Kč! Ostatně ceny všeho ostatního byly také velmi lidové. To se dnes vidí jen málokde... Zamířili jsme na hlavní stage, kde už se chystal DJ Ark s MC Lindee a Ark teď sázel jednu pecku za druhou. Nikam nepospíchal a hrál melodický D´n´B, který mám rád. Žádná "rychta", jak bývá poslední dobou zvykem. Mně se jeho set velmi zamlouval a užíval si jej naplno. Třešničkou na dortu pak byl skvělý zpěv MC Lindee. Ta přesně ví, kdy má do setu vstoupit a ne jako většina MCs, kteří do mikrofonu jenom hlásají ty samé, ohrané fráze. Tohle ani není MC, ale jedna z našich nejlepších zpěvaček...

John B
John B

Vydali jsme se také okouknout dění do techno stanu. Ten byl zatím poloprázdný, ale nebylo se čemu divit, když se na hlavním pódiu hrál tak parádní D´n´B. Jenže i ve stanu se hrálo skvěle! Gramofony zde roztáčel německý DJ a producent Lowtec, který u nás vystupoval vůbec poprvé. Jeho minimal neměl chybu. Chvíli jsme se pohupovali v minimalových rytmech, ale DJ Ark nás bavil přece jenom o trochu víc a tak jsme se přemístili zpět na hlavní stage. Na obou hracích místech se nacházel také VJ a já jsem ocenil, že tady byl umístěn na pódiu hned vedle DJe, přičemž bylo krásně vidět, že má plné ruce práce. Na většině akcí totiž bývá VJ někde u zvukaře nebo v ústraní, což je velká škoda, protože i ten nemá vůbec lehkou práci a jen málokdo ji přitom ocení. Dvanáctá hodina odbyla a za gramofony už máme Johna B. Výstředního týpka se šíleným účesem a namalovaným obličejem zná snad každý příznivce D´n´B nebo elektra. John však nehrál klasický drumandbass, jak ho známe od většiny DJs, ale hrál více rave a acid, žádné komerční věci. Tak, jak to máme rádi.

John B

Přestože publika bylo méně, než by si zasloužil, set si užíval naplno a přesto, že jsem ho slyšel už mnohokrát, pokaždé to je trochu jiné a vždycky mě baví. Nejinak tomu bylo o víkendu. Dění na druhém pódiu nabralo větší obrátky, stan byl z větší části zaplněn a atmosféra velmi přátelská. Své umění teď v české premiéře předváděl další německý DJ a producent - Kassem Mosse. Stejně jako Lowtec si udržoval minimalové tempo. Minimal techno, tak se mi to líbí! Jeho set byl promyšlený a měl svou hloubku - prostě velká paráda!

Lowtec
Lowtec

Čas se zase o kus posunul a máme tady druhou hodinu ranní - čas k předání žezla. Na hlavním pódiu ho přebral Rido a ve stanu Even Tuell. Na Rida jsem se dost těšil, ale čekal jsem set s více melodičtější muzikou, tak jak ji známe díky jeho vlastní produkci. Tady hrál spíše pro lidi, kteří prostě chtějí pařit a skákat. Je pravda, že ve dvě hodiny to je potřeba, pořádně se rozjet a Rido se s tím opravdu moc nepáral. Rychlý D´n´B publikum očividně bavil, to už se nedalo říci o nás. Nás více zaujal Even Tuell, další ze zástupců nového německého zvuku. Stejně jako jeho krajani hrál skvělý minimal plný energie a pro nás to byla parádní tečka za tímto specifickým festivalem, který vozí nová jména a kde panuje přátelská atmosféra. Já jsem ho navštívil podruhé a určitě ne naposled. Kde jinde se dá zapařit za pár korun na tak kvalitní hudbu a v tak příjemném prostředí? Jsem rád, že i přes loňské záplavy, které se tudy přehnaly, a kvůli kterým se festival nekonal, funguje i nadále. Organizátoři sebrali síly a šli do toho znovu. Jen tak dál!

soda soda@techno.cz

foto: Monty monty@techno.cz

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016