CLANEK

 

Technoservis Nula2: Reality Or Nothing, Phase...

Čtyři nové tituly na černých kotoučích s celkovým verdiktem 320%. To je náplň dnešního Technoservisu Nula 2, který pro vás již tradičně připravil technoservisák Daho. Koho vychválil a kdo si naopak poplácání po zádech až tolik nezaslouží? Začtěte se pozorně a budete zase o něco chytřejší. Dozvíte se, co fandu Davida Guetty rozhodně neroztancuje a kdo tvrdí, že "techno is dead", potřeboval by ambulantní léčbu. Reality Or Nothing, Phase, Obtane a Luky Dru & A. Paul & Exium se stávají hlavními hrdiny říjnového dílu...   

 
Reality Or Nothing
Reality Or Nothing  (Female, Function, Silent Servant Mixes)
( RSB Records 008, 009)

Britský label RSB, za jehož produkcí stojí pan Regis, se po delší době opět probral k životu a vydává hned dva zajímavé maxáky. Jde o aktuální "rymejky" na původní skladbu "Reality Or Nothing" z roku 1998, která dýchá elektronikou a má spíše než taneční, hodně oddychovou atmosféru i tempo. Všechny moderní mixy, které na obou vinylech najdete, mají ale zcela jinou strukturu. Dýchá z nich minimalismus a zvuk Sandwell District. Především Function dodal skladbě více než originální náboj pomocí rovných beatů a monotématických ústředních motivů, které navozují přímo hypnotickou a magickou atmosféru. Peter Sutton aka Female zachoval zlomenou rytmiku, i když bubínky pulsují v trochu jiné sestavě. Zvukově tedy jeho mixy rovněž sedí do doučasnosti a zároveň  korespondují s předešlou tvorbou "samice". Oba ještě horké maxáky, které právě vyšly na RSB, se vzájemě velice dobře doplňují a myslím, že by fandům Birminghamu neměl jeden nebo druhý chybět.
 
Daho 80% 
 
  

Phase
Subtext EP
(Token 016)  

Belgický label Token Records je v posledních měsících více než aktivní. Vydává jeden titul za druhým, aniž by se tak dělo na úkor kvality! Poslední kousek má číslo šestnáct a má ho na svědomí zdomácnělý projekt Phase. Jeho poslední deska mě extra nenadchla, ovšem aktuální titul "Subtext" rozhodně ano. Vinyl je našvihaný čtyřmi prudce tanečními tracky, kde jak už je dobrým zvykem, dominuje nápaditý hlavní motiv, jako z dílny Jamese Ruskina nebo Jeffa Millse. Oproti jmenovaným dvěma mají skladby Phase opravdu velice dobrou a pokaždé novou myšlenku. Rytmika tentokráte hodně energicky tepe v přímém i excentrickém rytmu a zmíněmé ústřední motivy elegantně dokreslují atmosféru celé kompozice. "Subtext EP" je hodně dobře použitelné a já se s vámi vsadím o cokoliv, že nejen vy, ale právě i Mills a Ruskin budou tenhle titul točit na gramofonech hodně, hodně často!

Daho 90%        


Obtane
Mercury´s Influence
(Sonic Groove 1043)

Pokud patříte mezi ty, co neustále lamentují, že nevychází žádné zajímavé desky a techno is dead, vřele vám doporučuju sledovat label Sonic Groove. Dovolím si tvrdit, že byste pak mohli zcela změnit názor. Vychází tady totiž více jak originální a nadčasové věci. Po skvělých deskách Ancient Methods a Dipole vyrukoval label s novým kouskem od Obtane. Jako u prvotiny "Waterstorm" jsme se dočkali temné mašinérie s velice příjemným pozadím a tanečním nábojem. Rytmika sice nemá nijak závratné tempo, ale nezadržitelně se valí vpřed a nutí nás pohybovat celým tělem. Asi nerozhýbe fanouška trance nebo Davida Guetty, ale vyspělé posluchače technomusic rozhodně ano. Opět asi bude problém najít místo, kam na podobnou muziku zajít, alespoň v našich zeměpisných šířkách, ale například v Berlíně by to neměl být větší problém. Nezbývá, než doufat, že se jednou podobné hudební oázy ve formě alespoň jednoho podobně zaměřeného klubu dočkáme i u nás nebo se pletu a budeme muset navždycky za dobrou muzikou cestovat za hranice?

Daho 80%   


Luky Dru & A. Paul & Exium
(Planet Rhythm 074)

Poslední kousek v naší dnešní sérii recenzí bude trochu více "bouchací" a ryzí techno. Jedná se o minikompilačku na labelu Planet Rhythm. Silně taneční čtyřtracker otevírá nováček Luky Dru s energickou a hodně taneční peckou "Mi Dia Libre" která bude na párty určitě velice dobře fungovat a pobaví se na ní především mladší publikum. Druhý track už má nasvědomí ostřílený borec A. Paul. Jeho věc "Mirage" má chytlavý šlapavý rytmus a efektní rytmický nástup, který si ihned oblíbíte. Celou druhou stranu desky mají na svědomí španěláci Exium. "Machine Language" je excentricky tepající masáž v duchu původní španělské tvorby. U mě ale zabodovala přímočará věcička "Awake", na které mi učaroval oldschoolový hlavní motiv a jakási potlačená siréna na pozadí. Track má vynikající atmosféru a motiv navozuje pocit neustálé gradace a očekávání, co se asi stane v dalších chvílích. Planet Rhythm 74 je myslím velice povedená kompilačka, kde by si měl přijít na své snad každý fanoušek techna. Rozhodně tedy dávám tomuhle vinylu palec nahoru!

Daho 70%


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016