CLANEK

 

Technoservis Nula2: Robaphex, Autechre, Cub...

Jablonecký spolupracovník Daho z vinylshopu Nula2 připravil další pokračování pravidelného Technoservisu. Zájímavé novinky, na které se tentokrát zaměřil, hledejte pod nadpisem.

 
Robaphex
Play / Save
(unknown label ON 001)

Psal se rok 1993, kdy ikona elektronické scény Aphex Twin vydal legendární singl "On" a vzápětí vyšly i vynikající remixy od Reload. Je až s podivem, že někomu trvalo předlouhých sedmnáct let tenhle naprosto geniální počin vytáhnout opět na světlo světa, i když trochu prapodivnou cestou a v lehce pozměněné formě. Ten odvážlivec si říká Robaphex a originál příjemě nakopnul zlomenou rytmikou, se kterou si poradí snad každý DJ. Stačilo přidat pár beatů navíc a z "On" se stala prudce taneční breaková záležitost. Jinak se nic moc nezměnilo a proč taky ? Melodie, ústřední klavírní motiv zůstaly neporušeny. Všechny ostatní původní ingredience a samply jsou na svém místě! Je docela vtipné, že obě strany vinylu mají stejný obsah, takže se vám tahle kouzelná pícnička jen tak neohraje. A to mi věřte, že si ji budete pouštět pořád znovu a znovu dokola. Kdo nebyl ochoten ty dlouhé roky vysolit docela velké peníze na Ebayi, má teď jedinečnou šanci si "On" konečně pořídit rozumnou cestou. Určitě nikdo z vás nebude litovat! Vynikající sběratelský kousek!

Daho 99%


Autechre
Move Of Ten (part 1)
(Warp 505X)

Britské experimentální duo Autechre opět útočí na naše mozkovny! Po nedávném albu "Oversteps" přicházejí s jeho bratříčkem "Move Of Ten", které nejdříve vydali v digitálním formátu mp3 a na CD a teď přišel na řadu i vinyl, kde byla deska rozdělena na dva samostané maxáky. "Move Of Ten (part 1)" přináší dva "taneční" přímočaré kousky "y7" a "pce freeze 2.8i", ( který ve svém posledním podcastu pro Resident Advisor použil i James Ruskin ). Jako taneční jsem je označil pro jejich přímočarou rytmiku, ale mnozí s tímto termínem nemusí samozřejmě souhlasit. :) Osobně preferuju nalomenou "pce freeze 2.8i" kde se zajímavě vyvíjí děj a beaty se dají nakombinovat s jinou technoidní zlomeninou. Zbývající "Etchogon-S" a "rew1" můžeme zařadit mezi standardní Ae kompozice, kde vládně do jisté míry chaos a díky bohu alespoň nějaké, i když často rozmlácené melodie. Mně osobně udělali Autechre posledními alby docela radost, protože se díky melodiím vracejí do dob dávno minulých a obě poslední desky si dovolím chrakterizovat jako novodobé "Tri Repetae" 2.0.

Daho 90%
www.warp.net 


Cub
CU1
(Cub Records 001)

Pokud si myslíte, že vám odpovím na otázku, kdo má nasvědomí tohle peklo, tak odejdete s nepořízenou. Můj osobní tip je, že by to mohl být někdo z Berlína, ale to je jen hodně abstraktní doměnka. Jedno je však jisté! Takhle povedenou a originální desku jsem hodně dlouho nesyšel. Tématicky si ji dovolím přiřadit k Ancient Methods nebo Forward Strategy Group, ale to jsou opět asi jen prázdná plácnutí do vody. CU1 je nekonečná stěna asymetrických beatů, které se sice nevalí nějak závratnou rychlostí, ale mají neskutečnou sílu a kouzlo. Na vrchu řinčí hodně nezvyklé surové perkuse a v remixu do Ugandan Speed Trials se přidává do ústřední osy ještě chytlavý plastický motiv. Pokud BPM zrychlíte na standardních 136, stává se z téhle desky opravdu nekompromisní industriální zabiják, který převálcuje všechno, co mu přijde do cesty. Hodně dlouho mě žádná deska takhle nenadchla a doufám, že vy na tom budete podobně. Silně undergroundová CU1 je taky důkazem, že techno ještě má stále co nabídnout, jen se musí trošičku hledat a nesledovat jen hlavní proud. :)

Daho 100%


Exium, Oscar Mulero, Reeko, Christian Wunsch
Seleccion Natural Part 5
(Pole 004)

Putovní série minikompilaček "Seleccion Natural" se přestěhovala se svým pátým pokračováním na dávno zapomenutý label Pole Records. Vlastně už stabilní sestava producentů se nám opět pokusí nabídnout to nejaktuálnější ze zvuku současného techna. To nejlepší na začátek. Exium pro mě na téhle desce hrají prim se svou taneční a údernou záležitostí "After Exposure" v jejich klasickém španělském stylu. Nikoho nepřekvapí, ani neurazí a je vynikajícím materiálem pro taneční parket. "Simulated Visibility" Oscara Mulera je ponurá plazivá skladba, kde v pozadí uslyšíte mulerovské notoricky známé kovové řinčení. Velice dobře se předvedl pan Reeko, který dodal "staromillsovskou" mono mašinérii "6 Sievert". Nevím, jak dnes, ale před deseti lety by fungovala naprosto fantasticky. No a máme tady závěrečnou "Sacred Geometry", kterou dodal Christian Wunsch. Ta mi zase připomíná prastaré releasy ZET Records, kdy se okolo motal sám Regis. Hodně úderná a surová záležitost. Seleccion Natural přehledně mapuje současnou španělskou produkci a sound, tak doufám, že si tenhle vinyl užijete od začátku do konce!

Daho 70%
www.oscarmulero.com


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016