CLANEK

 

Vyjádření Radia 1 k výrokům Rady ČRo a programového ředitele ČRo ohledně vysílání rádia Wave

 

 
Zdálo by se, že další díl série Rada ČRo vs. Wave může nechat soukromá rádia v klidu. Zpovzdálí mohou sledovat podivuhodnou tragikomedii, kde o mladé posluchače jde ve skutečnosti až v poslední řadě.  Ale to, co přinesl zápis ze čtvrtečního jednání Rady ČRo, už k smíchu není.

Že se předseda rady Jiří Florian a radní Antonín Zelenka spoléhají na neověřený překlad a neodborný názor k písni Swastika Eyes od skupiny Primal Scream a naprosto mylně z toho vyvozují fašistické tendence této skupiny, je smutné a nekompetentní. Že radní formulují své obavy z působení anglicky mluveného převzatého pořadu z BBC na „tyto děti, které ještě nemají utvořený jasný vztah ke světu“ nešťastně kádrováckým slovníkem, je zase dokladem míjení se s realitou.

Co se ovšem přehlédnout nedá, je výrok programového ředitele vysílání Českého rozhlasu, pana Richarda Medka: „Ta stanice (rádio Wave) byla založena (…) jako alternativní rádio, zaměřené na alternativní kulturu a na skupinu alternativně myslících a cítících. Což je skupina menšinová. (…) Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle.“

Radio 1 je také alternativní rádio, zaměřené na alternativní kulturu a na skupinu alternativně myslících a cítících. Podle posledního průzkumu Radioprojekt poslouchá Radio 1 75 000 posluchačů týdně. Oproti  jiným komerčním stanicím jsme menšina. Ale to nedává panu Medkovi žádné oprávnění nás vyloučit z budoucího dění v tomto státě.

V demokratické společnosti je rétorika, jakou předvedl pan Medek, zcela nepřijatelná. Z tohoto důvodu žádáme veřejnou omluvu pana Richarda Medka všem těm, kteří jsou součástí alternativní kultury, ať už jako její tvůrci nebo její spotřebitelé. Zároveň by měl pan Medek přijmout plnou odpovědnost za takový výrok a zvážit své setrvání ve funkci programového ředitele veřejnoprávní instituce, která má ze své podstaty menšinové skupiny chránit a podporovat.

Saša Michailidis
ředitel alternativní rozhlasové stanice Radio 1   

Sestřih části audiozáznamu a doslovný přepis ze schůze Rady ČRo (ze čtvrtka 23.10.2008), která se zabývala Rádiem Wave, najdete zde.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016