CLANEK

 

Breakdown: Váš drum & bassový průvodce je opět tu

Léto je téměř pryč a drum & bass nabízí mnoho témat k proprání. Ať už jde o klasické novinky nebo překvapivá zjištění, jedná se o samé pozitivní zprávy: Nový Zéland se stal definitivně drum & bassovou velmocí, na Ramu vyjde dubstepový kousek, z labelu Good Looking možná uslyšíme slovenské rytmy a podzimní menu klubových akcí opět praská ve švech...

 
Nový Zéland: drum & bassová adresa budoucnosti

V poslední době se prosazuje čím dál více jmen z jižního Pacifiku a to nejen The Upbeats, Concord Dawn nebo State of Mind. Posledně jmenovaná protinožčí parta zaplavila v minulých letech všechny top labely neuvěřitelnými peckami a nedávno založila vlastní vydavatelství SOM Music. Jiný, zatím nepříliš známý borec, DJ Presha, pak představil Samurai Music, kde se stihli vystřídat State of Mind, Mosus, Klute a také Trei & Dose – hrdinové posledních dní.

Trei & Dose objevem roku 2008?

Po neuvěřitelné řezačce Vallium Express na Commercial Suicide se s jejich kvalitními releasy roztrhl pytel a je až téměř neuvěřitelné jaké další budou následovat. Silný specifický sound, který se nedá zaškatulkovat, můžete ochutnat hned ve dvou aktuálních setech. Dokonale zamíchanou selekci nabízí jak Trei, tak Dose.

Trei – August 2008 Promomix
Dose - Kongkretebass Promo Mix

Chase & Status diktují

Album dua Chase & Status potvrzuje, že se toto jméno řadí vedle Sub Focuse k základním nosným bodům nejúspěšnějšího vydavatelství Ram. Desku More Than Alot předznamenal singl Judgement / Take Me Away a nedávno se objevila promo novinka, nesoucí pecku Pieces a dubstepový výbrus Eastern Jam. Ano, dubstep na Ram! Po Culture Shockově breakbeatové pecce Asteroids další prolomení bariér… Album samotné vyjde na dvouvinylovém EP s tracky Streetlife, Music Club, Smash TV a Is it Worth It, CD pak nabídne 12 tracků. Pokud jste ještě nezaregistrovali měsíc starý Essential Mix od Chase & Status, doplňte si vědomosti!

Metal vs Viróza

A co nového na poli klasik? Metalheadz vydává novou kompilaci The Platinum Serries, na které lze najít například ostře očekávaný remix pecky Talk To Frank od Commix v novém podání Breaka a dále experimentálnější a řádně proplechované záležitosti od Noisie či D.Kaye. Virus crew zase oprášila staré klasiky a představuje jejich nové remixy. Promo Pacman (The Upbeats remix) / Rocket Launcher (remix) se nedávno objevilo ve vinyl shopech a od minulého víkendu už válcuje kluby.

Rido supports Lesbiens

Producent Rido, reprezentant Drumandbass.cz, se zasloužil o další uvedení drum & bassu do širšího povědomí. Po úspěšné spolupráci s kapelou Support Lesbiens na soundtracku k filmu Máj byl osloven k zremixování jejich staré pecky Sweet Little Something. Ridovu verzi můžete nalézt na novém albu lesbiček s názvem Lick It; ukázku si můžete poslechnout na Myspace.

L Plus against the Machine

O L Plusovi už jsem psal v jednom z minulých Breakdownů u příležitosti vydání jeho tracku Middle East Sun na Viper, jež se objevil i na kompilaci Nightlife 4 od Andyho C. Tentokrát je mou milou povinností oznámit, že jeho předělávka klasiky od Rage Against The Machine s názvem RAGE dostala zelenou a vyjde na jednostranném vinylu na značce Metro / Viper.

Dobře vypadající Smote

Dalším šikulou našich východních sousedů je Smote, jehož hudbu můžete najít na experimentálnějších a intelektuálnějších labelech. Atmosféra jeho nového tracku nedávno uchvátila i samotného LTJ Bukema, který ji chce vydat na svém Good Looking Records. Ačkoli tento label desky příliš často nechrlí (za poslední tři roky pouze čtyři singly), a LTJ se díky tomuto stavu pasoval do role slibotechny, doufejme, že se tohoto úspěch Smote dočká.

Návrat do klubů…

Když už jsme u spojení LTJ Bukem & Smote, nemůžeme minout, že se oba dva potkají již tento pátek 19. září na speciálním vydání Take Control. Bukem in Session nabídne Good Looking show v podání LTJ Bukema & MC Conrada; Smote bude jedním ze supportérů. A jak to bude dál?

26. září do Roxy na Breaksome dorazí dvojice Noisia & Aquasky, těšit se lze ale i na 3. října, kdy se odehraje Shadowbox Big Band Session v Matrixu v rámci pokračování JungleDNB série. Další vychytávky čekejte 10. října: Paul B na Vision v Crossu a nebo Drum’n’bass Conference hned se čtyřmi hvězdami temnějšího d’n‘b v Pardubicích (Concord Dawn, Counterstrike, Limewax, Fanu). O týden později se ukáže Gridlok na Bushi nebo Audio a Panacea na Therapy Sessions v Českých Budějovicích…
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016