REPORT

 

Tiësto – Elements Of Life Tour - Report od Heapa

Jak dopadla jedna z nejočekávanějších párty tohoto roku? Pokud jste se "nenasardinkovali" do T-mobile arény, můžete si teď v klidu přečíst zhodnocení, které jsem pro vás připravil…

 
Tiësto. Oslavovaný i zatracovaný. Ale každopádně velmi populární. O tom, jak je moc je ještě stále populární i tady v Čechách, jsme se mohli přesvědčit v sobotu. To, že bylo vyprodáno, asi již všichni víte. Ano, možná se to dalo čekat a přeplněná parkoviště v okolí haly už v osm hodin večer to jen potvrzovala. Každopádně i já jsem byl překvapený, kolik lidí se podařilo nakonec promotérovi do haly nalákat. Můj hrubý odhad je 15-16 tisíc lidí, rozhodně rekordní návštěva T-Mobile arény. A nutno podotknout, že nejen záchranáři, ale například i hasiči by z tohoto rekordu dvakrát šťastní nebyli. Můj (a nejspíš nejen můj) názor je, že pořadatelé optimální kapacitu hodně přešvihli. Mě osobně hordy lidí ani nevadily, strávil jsem v podstatě celou párty na VIP tribuně, kde byl pěkný výhled na stage a žádná mačkanice. Jít se podívat na plochu jsem se neodvážil. Pouze jsem si několikrát odběhl na záchod. Tady se dostávám k dalšímu problému. Otevřeným vchodovým dveřím a to po celou noc. Nevím, jak moc to pomáhalo tomu, aby v hlavním sále bylo snesitelněji (vzduch v hale i teplota byla lepší než třeba o den dříve v Boby centru na Apokalypse), ale každopádně to bylo zřejmě pro hodně lidí (včetně mě) velmi nepříjemné a tuším, že hodně lidí teď organizátory z pod deky asi pěkně za tohle rozhodnutí proklíná.



Já jsem dorazil k hale po osmé hodině, došel pro pásku - VIP umožňovalo opakované opuštění haly - a vyrazil s kamarády do baru. Nám, kteří jsme měli zákulisní informace, že Tiësto přijede do haly až v deset hodin bylo totiž jasné, že dříve jak v jedenáct hrát nezačne a tancovat na puštěné CD a koukat na Tiëstovu projekci – "Virtual Tiësto" – se nám nechtělo. Přišli jsme tak o vystoupení Jes, což mě nakonec trochu mrzelo, ale ty tři hodiny jsme radši strávili jinde než v přecpané hale. Vyhnuli jsme se tak obrovským frontám nejen u vstupu.

Chvilku se zastavím nad tím, proč vlastně organizátor tentokrát nesděloval téměř žádné informace, zvláště o set times. Bylo mi jasné už předem proč. Jasný důvod pro mě jsou – peníze. Ono jak jinak si vysvětlit záměr narvat v osm hodin večer do haly téměř všechny návštěvníky se vstupenkami a hlavní hvězdu (a v podstatě jediného inzerovaného DJe) vystrčit na podium až v jedenáct. Myslím si (pouze můj názor), že kdyby lidé věděli, že Tiësto (kvůli kterému tam šlo 99% lidí) hraje až od půlnoci, hala by plná v půl deváté byla jen stěží... No, zbývá jen věřit, že to byl v podstatě jen nějaký ušlechtilý záměr… Uvidíme, jestli se pořadatelé k akci vyjádří, nebo jestli budou mlčet tak jako před ní…



Šatny. Hodně diskutované téma. Spousta lidí si po akci stěžovalo na jejich nízkou kapacitu. Ale tady musím organizátory naopak pochválit. Kapacita 6500 byla předem daná, lidé na ni v předstihu upozorněni. Navíc obvyklá kapacita šaten je ještě nižší a byla navýšena na úkor části chodeb, takže tady kritika na místě není. Vím, že ne každý má tu možnost a chce si nechat věci v autě a možná i proto ty fronty u vstupu už před osmou hodinou. Ale každopádně to nebyl žádný podraz.

Bary. Já osobně jsem byl docela spokojen. Sortiment OK, ceny "pražský standard". Jen ta obsluha mohla být kolikrát trochu příjemnější a nelít pod míru. A zajímavé bylo i to, že nebylo kde si koupit ve tři hodiny ráno cigarety – to mě překvapilo. A to i přes to, že v hale platí zákaz kouření.

Zvuk. Velice podstatná věc na párty. To, že holešovická hala nejde ozvučet ideálně jsme si už zvykli a abych řekl pravdu, tentokrát nebudu zvuk hodnotit vůbec, neboť z místa, kde jsem trávil 90% párty (VIP tribuna) se to ani nedá. Určitě byl silný, hlasitost pro mě byla akorát.

Co bych ale rozhodně chtěl vyzdvihnout, byla světelná a laser show. Lepší světla jsem dlouho neviděl. Ať už perfektní bílá či fialová. Prostě nádhera, úžasná podívaná. K tomu se přidaly tři vícebarevné a velice silné lasery, které dokázaly, že pro skvělou show jich není potřeba mít v hale 150 kousků.

Ostatní efekty, ať už pyro či vzduchové, dokreslovaly atmosféru a ladily spolu s projekcí hlavní motiv celého koncertu – Elements of Life. Ano, v podstatě stejný motiv, jaký jsme mohli shlédnout na poslední Transmission. Projekci navíc podporoval pás LED světel za ní a ten vytvářel také pěkné efekty, poněvadž plátno bylo průsvitné… DJ pult byl výrazný, hrál všelijakými barvami a Tiësto byl i dobře nasvícen. To i proto, že za ním byla kamera, takže jsme mohli občas na projekci pozorovat jeho styl hraní či to, jak nám mává.



Hudba. Pro mnohé z nás to nejdůležitější na párty. Jak už jsem se zmínil, vystoupení Jes jsem záměrně promeškal, ale muselo být výborné. Ale o živé vokály jsem nepřišel. V půl dvanácté, po několika klidnějších progresivnějších traccích, totiž vyběhla na podium Julie Thompson, aby doprovodila pana DJe svým vokálem ve dvou skladbách, včetně jejich společné novinky. A pokud ji mohu srovnat s Jan Johnston, kterou jsme mohli slyšet v Sazka aréně, líbila se mi Julie mnohem víc. Energická, veselá. A skvěle komunikovala s publikem. Škoda, že po dvou deskách Tiësto opět na podiu osiřel. Tiësto velice pomaličku zrychloval a zahrál další hodinu a půl většinu skladeb z jeho posledního alba, které sem tam proložil nějakými peckami od jiných producentů – ať už třeba od Deadmau5 či Maor Levi. Ke konci této části jeho setu jsme měli možnost slyšet In The Dark, který živě zazpíval sám Christian Burns a jako poslední ještě High Glos v podání Jes Brieden. Oba byli skvělí.

Jes dozpívala a Tiësto začal hrát to, na co se zřejmě většina publika těšila nejvíc. Smršť svých největších hitů. Rain Down On Me následoval Traffic, Dance4Life, Lethal Industry, Suburban Train, Just Be, Magik Journey, Olympic Flame, Adagio For Strings a He's A Pirate. Do tohoto bloku ještě zařadil nesmrtelné Delirium a jejich Silence (samozřejmě ve svém In Search of Sunrise remixu).



Tady se dostávám k další zajímavé věci. A to celkové atmosféře, která v hale panovala.
Ano, je fakt, že hala skandovala Tiëstovo jméno od začátku již několikrát, ale jinak byli lidé až do začátku tohoto bloku hitovek docela vlažní. Moc se netancovalo, ruce nahoře byly vidět výjimečně. Určitě k tomu přispěla přeplněnost haly a tudíž nedostatek místa pořádně se projevit. Přesto se však neubráním dojmu, že to bylo způsobeno i spoustou návštěvníků, kteří znají Tiëstovy nejslavnější skladby především z diskoték. Jeho nové skladby tím úplně zapadly a zůstaly trochu nedoceněny. Každopádně atmosféra se té před třemi roky nedá ani přirovnat. Skandování jména DJe není holt vše…

Po tomto bloku jsem se těšil, že Tiësto přitvrdí a nemýlil jsem se. Pěkný energický techtrance se stále se zvyšujícím BPM se lidem líbil a linul se z reprobeden přibližně dalších 45 minut.
Chvilku před čtvrtou jsem si akorát vychutnal nádhernou Southern Sun od Paula Oakenfolda a pomalu vyrazil vstříc pražskému mrazu...

Zhodnotit tuto párty je velice těžké. Měla mnoho plusů i mínusů. Dovolím si proto zaspekulovat, že pokud by se akce chopila jiná agentura, která by omezila kapacitu na nějaké přijatelné číslo, vyřešila pár řešitelných detailů a případně přesunula akci do většího a důstojnějšího prostoru, neměl bych co vytknout. Takhle byl pro mě osobně ten "slavný a skvělý koncert" pouze další obyčejnou párty. Opravdu už se mi dlouho nestalo, abych ve čtyři hodiny z jakékoli akce odešel...
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
MHD
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016