CLANEK

 

Novinky a zajímavosti ze světa djské techniky 03/06

Firmu Pioneer nemusím určitě nikomu představovat, protože její jméno každý DJ musí znát. Jedná se totiž firmu, který svým způsobem vytváří standardy v oblasti DJ techniky. To, co je pro DJe hrající z desek značka Technics, to samé je pro DJe hrající z CD značka Pioneer. Mixážní pulty této firmy jsou na tom podobně. Na každé větší akci nejen u nás se hraje právě z těchto produktů. Z velmi bohaté nabídky jsem vybral ty nejzajímavější produkty, se kterými přišel Pioneer na trh v tomto roce.

 

Mixažní pult DJM-800

Doposud byl v klubech standardem mixážní pult DJM-600, ale s příchodem DJM-800 se to jistě brzy změní, protože mezi tímto pultem a jeho předchůdci je skutečně propastný rozdíl! Tento pult totiž přichází s něčím novým, s čím se momentálně u mnoha mixážních pultů nesetkáte a co bude v budoucnu pravěpodobně standardem. Stejně jako jeho předchůdci se jedná o čtyřkanálový mixažní pult s efekty a ukazatelem úrovně pro každý kanál. Rozdíl je však v tom, že DJM-800 je plně digitální mixážní pult. Co to znamená? Zjednodušeně řečeno to znamená, že veškerý zvuk, který do pultu pošleme, bude zdigitalizován a následně zpracován procesorem podle pohybu ovládacích prvků. Například fader sám o sobě zvuk neovlivní, jak tomu bylo doposud, ale procesor vyhodnotí jeho pohyb (polohu) a podle toho následně ovlivní zvuk na daném kanále. Pult pracuje se vzorkovací frekvencí 96kHz a rozlišením 24bitů. Díky tomu, že pult pracuje se zvukem v digitální podobě, tak nabízí opravdu malé zkreslení (0,005%) a vysoký odstup signál/šum (105dB). Na pultu je také vidět, že lidé v Pioneeru uvažují o budocnosti djingu, protože téměř všechny ovládací prvky lze využít k ovládání hudebních a DJ programů, které podporují ovládání pomocí MIDI. Když už pult snímá polohu téměř všech ovládacích prvku, tak by toho byla opravdu škoda nevyužít! Pult dále nabízí hromadu efektů a dalších vychytávek. Cena pultu se u nás pohybuje kolem 48 000 Kč.

DJM-1000

V případě, že se vám pult DJM-800 líbí, ale z nějakého záhadného důvodu jsou 4 kanály pro vás málo, tak se zkuste podívat na pult DJM-1000, který nabízí 6 kanálů a podobné parametry. Bohužel cena už tak podobná není, protože přesahuje 80 000 Kč.

DJM-909

Na tento pult jsme u nás nedávno publikovali recenzi od Philipa TBC, můžete si ji přečíst ZDE...


CDJ-1000 MK3

Co se týče světově velmi populárního CD přehrávače CDJ-1000 (MK2) , tak zde ten skok mezi starým a novým modelem není tak velký jako u pultů DJM-600 a DJM800, ale i přesto došlo k nemalému vylepšení, které zajisté všichni ocení. Asi nejdůležitějším vylepšením je přidání plné podpory MP3 včetně souborů s pohyblivým bitratem. Dále došlo k přidání podpory SD karet pro ukládání hot cue a hot loop (hot loop je nová funkce, která umožňuje uložení až 3 smyček pro 1 track). Nyní lze paměťové karty i duplikovat. Vylepšení se dočkal i wave displej, který nyní nabízí větší rozlišení a JOG u kterého je zase možné nastavit jeho odpor. Nový povrch JOGu také nabízí lepší uchopení. Cena tohoto produktu je přibližně 40 000 Kč.

CDJ800-MK2, CDJ-200

Vylepšení se dočkaly i nižší modely CDJ-800 (nový model CDJ800-MK2) a CDJ-100S (nový model CDJ-200). Stejně jako u modelu CDJ-1000 MK3, tak i u těchto přístrojů byla asi největším vylepšením plná podpora MP3. Cena CDJ-800 MK2 se pohybuje okolo 25 000 Kč a cena CDJ-200 okolo 17 000 Kč.

DVJ-1000

Pokud vás zaujal přehrávač CDJ-1000 MK3 a chtěli by jste raději DVD přehrávač se stejnými funkcemi, tak DVJ-1000 bude pro vás ten pravý přístroj. Tento přehrávač nabízí totiž stejné funkce jako CDJ-1000 MK3 a umožňuje je aplikakovat i na VIDEO DVD disky. Takže s videem budete moci scratchovat, smyčkovat atd. Cena tohoto zajímavého přístroje se pohybuje u nás kolem 70 000 Kč.


Podrobné informace o těchto produktech můžete nalézt na internetových stránkách www.djsounds.com. Na těchto stránkách také můžete shlédnout velmi pěkná propagační VIDEA. Jedním z účinkujících v těchto spotech je i britský progressivní DJ James Zabiela, který je v současné době hlavní tváří firmy Pioneer. Firma Pioneer pochopitelně není jediným výrobcem kvalitní DJ techniky a tak se dnes ještě v rychlosti podíváme, jaké alternativy nabízí konkurence v podobě firmy DENON, který je odvěkým rivalem firmy Pioneer.

Denon DN-X 1500

Stejně jako firma Pioneer, tak i Denon přišel na trh s digitálním mixážním pultem. Tento pult se jmenuje DN-X 1500 a podobně jako jeho konkurent DJM-800 pracuje se vzorkovaci frekvenci 96kHz a rozlišením 24 bitů. U tohoto pultu přišel DENON s velmi dobrým nápadem a to, že zvuk ze svých přehrávačů, gramofonů atd, můžete umístit na kterýkoliv ze 4 kanálů a je úplně jedno, kde jsou vaše přístroje fyzicky zapojeny. Zvuk lze umístit i na více kanálů zároveň. Další zajímavou věcí na tomto pultu jsou efekty. Jejich přítomnost je samozřejmostí, ale tento pult v této souvislosti nabízí opět něco nového. Pult disponuje rozhraním USB přes které do něj lze nahrát nové efekty. Kromě efektů lze tímto způsobem updatovat také firmare. DN-X 1500 nepovažuji za tak našláplý jako DJM-800 a to především kvůli absenci MIDI, ale zase cena je o dost nižší. Cena tohoto pultu se pohybuje kolem 26000 Kč.

Denon DNS1000, DNS3500

CD přehrávače firmy DENON nemusí někomu připadat přiliš známé, ale i přesto právem patří mezi úplnou špičku na trhu. Popis těchto přístrojů by byl velmi zdlouhavý, protože toho nabízejí opravdu hodně a tak to raději nechám na jindy. Spoustu funkcí by jim totiž dokonce mohli závidět i přehrávače firmy Pioneer! Velkým plusem pro případnou volbu těchto produktů je I jejich cena, která je vzhledem k tomu co nabízejí opravdu nízká! Takže pokud se zrovna chystáte koupit nové CD přehrávače, tak určitě nezapomeňte navštívít internetovou adresu www.denondj.com.

Další díly rubriky o technice najdete zde.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016