CLANEK

 

Narovinu aneb rubrika o rovných beatech 03/06

Úvodní rozhovor: Vydá letos Demarkus Lewis debutové album? Co právě vychází: Buzzin Fly III by Ben Watt, Soma 200, Music 01 by James Mowbray. What's Hot: Damage (M.A.N.D.Y. remix). Minirecenze: Bar Susu 3.

 

Je velmi pravděpodobné, že jste již nějakou jeho skladbu na deep housové párty slyšeli. Aby taky ne - Demarkus Lewis totiž patří mezi nejlepší deep housové producenty na světě. Během patnácti let své kariéry stihl tento rodák z Dallasu vydat opravdu velkou kupu singlů, založit vlastní label Grin Music nebo se spolupodílet na „live“ projektu The White Lotus Society (vokalisté, klávesy, saxofon, bicí a DJ). Proslýchá se, že by do konce letošního roku mělo konečně vyjít Demarkusovo debutové album. Dobrá příležitost poslat do Dallasu několik málo otázek.

Prakticky každý měsíc vychází nový vinyl s tvým jménem na obalu. Vydáváš toho opravdu hodně. Kde v sobě bereš tolik energie? Co tě nabíjí? Co tě inspiruje?

Já prostě miluji proces komponování hudby. Vlastně by se dalo říct, že je pro mě ještě něčím víc než "jen" vášní. Každou vteřinu, kdy jsem vzhůru, jsem obklopen hudbou. Jestli jsem někdy vyčerpán? Občas ano, ale mám za to, že energie je dar od Boha. Je to něco, co bych rád použil k poznání sebe sama.

Pokud je nám známo, ještě jsi nevydal žádné autorské album. Hodláš na tomhle faktu něco změnit?

Jasně, dřív nebo později snad přestanu být tak vybíravý v tom, které tracky umístím a vydám na svém připravovaném albu... S přestávkami na albu totiž pracuji už snad tři roky.

Jak bys popsal svůj styl? Jako "deep house"?

Svůj styl bych popsal dvěmi slůvky: house music. Někdy inklinuji spíš k více "techy" zvuku, jindy zase preferuji více "deep" polohu, ale samozřejmě se nebráním ani ničemu mezi tím.

Jak je na tom podle tebe v současné době house music?

Všímám si, že odlišné regiony a země si vytvářejí svůj vlastní specifický zvuk/styl house music. Třeba Evropa inklinuje spíše k "techy" zvuku, ale nepochybuji, že i tam se najde spousta deep-houseových producentů.

Spousta DJů teď přestává hrát z vinylu a přechází na cd nebo mp3. Myslíš si, že je vinyl mrtvý?

Vinyl nikdy úplně nezmizí. Věřím, že nahrávací společnosti budou i nadále lisovat vinyly pro ty sběratele a nadšence, kteří ocení možnost pomazlit se prsty s deskou. Nicméně, i my musíme jít s dobou a přizpůsobovat se, protože pokrok nezastavíme.

Byl jsi někdy v České republice? Nechystáš se k nám? Určitě je tady spousta fanoušků, kteří by tě rádi slyšeli naživo.

Nebyl, ale moc rád bych! Hrozně rád bych poznal východní Evropu. Domluvte to!

CO SE STALO, CO SE STANE

V nejbližší době se můžete těšit také na parádní hudební nadílku v podobě vlastních autorských alb od deep-houseových producentských es jako Miguel Migs anebo Fred Everything. Chlapci nás sice průběžně zásobují nejrůznějšími tracky, epíčky a remixy, ale takové regulérní album, to je krapet jiná liga. Houseová alba prý moc nefungují, o opodstatněnosti tohoto tvrzení se budete moci přesvědčit již brzy. Zůstaňte na příjmu!

Zabrouzdejte na stránku http://www.residentadvisor.net/podcast.asp a stahujte podcasty. O zajímavé (nejen housové) mixy není nouze.

Co je nového u českého labelu Tribal Vision se dozvíte na adrese http://techno.cz/recenze/hudba/17562/leto-u-tribal-vision.

DJ Rico namíchal kompilaci Soul And Jazz In The House. Recenzi si můžete přečíst tady.

Skvělé album vydala dvojice Trackheadz. Recenze zde.


CO PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Buzzin Fly III mixed by Ben Watt (Buzzin Fly) - Ben Watt, který je známý především díky projektu Everything But The Girl, konečně potěšil všechny své fanoušky již třetím dílem mixované kompilace Buzzin Fly. Na ní se mírně přiblížil současnému Německu a tamní minimalisticko-electrohouseovému soundu. Zájímá-li vás, jak lze namíchat kompilaci podle japonské filozofie, čtěte zde.

Soma 200 (Soma Records) – Udržet se patnáct let na poli hudebního byznysu, vydat dvě stě kvalitních undergroundových releasů a ještě se uživit, to už stojí za smeknutí klobouku. Majitelé skotského labelu Soma se rozhodli oslavit dvoustý release touto kompilací. Najdete zde exklusivní skladby od známých akvizic labelu: Vector Lovers, Slam, Alex Smoke, Funk D’Void, Silicone Soul atd. Asi se shodneme, že co jméno, to pojem.

Music 01 mixed by James Mowbray (Four Twenty) - Stále častěji se můžete dočíst v tiskových zprávách o tom, že právě vycházející kompilace je vhodná jak k divokému křepčení v klubu, tak k domácímu poslechu. Nejinak je tomu i v případě „Music 01“, kterou pro label Four Twenty namíchal James Mowbray. Očekávejte minimal-electro-house a skladby od producentských jmen jako Dirt Crew, Jesse Rose, Linus Loves nebo Phonique.

WHAT'S HOT

Tiefschwarz feat Tracey Thorn - Damage (M.A.N.D.Y. remix)
Už jste si někdy po poslechu skladby, ve které hostovala Tracey Thorn řekli, že se jedná o špatnou skladbu? My ne. Zlatý, nezaměnitelně chraplavý hlas zpěvačky skupiny Everything But The Girl se totiž k tanečním trackům hodí více než dobře. Zatímco originál Damage je zvukově bohatý a dalo by se říct i "údernější" (najdete ho na loni vydaném debutovém albu dvojice Tiefschwarz "Eat Books"), remix od M.A.N.D.Y. je electro-minimal nejvyšší kvality. Občas jsme se při jeho poslechu dokonce neubránili mírně kacířské myšlence: že je možná remix lepší originálu. Ostatně, posuďte sami.

MINIRECENZE

Various Artist – Bar SuSu 3 (2CD)
V dnešní době není vůbec jednoduché se v přehršli kompilací všeho druhu vyznat. A bohužel: čím více kompilací vychází, tím více se zvyšuje riziko „zaměnitelnosti“. Klidně si můžete zavázat oči, ruku ponořit do hromady cédéček, jedno vybrat a pustit. Těžko poznáte, co za kompilaci právě hraje (a netýká se to pochopitelně jenom stylu house music). Třetí díl kompilace Bar SuSu je typický případ. Samozřejmě, že zde najdete známé producenty jako Blaze, Tortured Soul, DJ Spinna nebo East West Connection a spoustu kvalitních tracků. Jenomže podobná jména si můžete přečíst na obalech i dalších desítek jiných kompilací. A když po prvním a druhém poslechu zjistíte, že ani emoce na vás netryskají takovým proudem jako třeba z kompilační řady Bargrooves, raději zalovíte v hromádce a pustíte kompilaci jinou. Nicméně, „fanatičtí“ fanoušci house music (včetně autorů této rubriky) si „Bar SuSu“ zcela jistě již pořídili. Zvláště, když mají doma oba předchozí díly.

Hodnocení: 60%

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016