CLANEK

 

Rubrika: Breakdown 09/06

Hudební breaky všech rychlostí! Reprezent: Mystif – "Jsem MYSTIF a doufám, že už to nebudu muset nikomu připomínat!" Zlomky ze scény: London Elektricity live na CD i DVD, Freestylers live na Mystic Sk8 Cupu, album od mindMap zadara ke stáhnutí, Slovák Larry+ aka L Plus na britském labelu DSCI4, Krust má nové album.

 

Reprezent: Mystif – "Jsem MYSTIF a doufám, že už to nebudu muset nikomu připomínat!!!"

Drum & bassová scéna je dávno mezinárodní a čeští producenti jsou na vzestupu. Reprezentují české breaky v tuzemsku i zahraničí, proto bychom vám rádi představili aspoň některé z báječných mužů (a žen?), kteří dennodenně "kroutí zvuk", aby nás potěšili.

Mystif je mladý, neklidný a víceméně neznámý. Jako producent debutoval, když svůj track zahrál v rámci djského setu – pouštěl ho z kazety přes walkman! Jako drum & bassový producent vykročil na naučnou stezku "po stopách Aquasky" a rozšířil tak velmi prořídlé řady tuzemských breakbeatových producentů. Právě s breakbeatem by rád prorazil v zahraničí, drum & bass by prostě rád hrál co nejvíc to půjde. A přitom má rád house a je takový vysmátý.

Lámeš beaty a drtíš breaky už nějakou dobu, na kompilacích se ale neobjevuješ. Hraješ na Kladně a sem tam i v Praze jako DJ. Co jsi zač?

Na kompilacích se neobjevuju, protože novej drum & bassovej matroš zatím nemám. Začal sem teď zkoušet víc breakbeat a v tomto směru tu moc kompilací není. Bohužel. To hraní se neomezuje jen na Kladno a Prahu, to bych si moc nezahrál. Ale je pravda že tyhle lokace mám nejblíž. A kdo jsem? Jsem MYSTIF a doufám, že už to nebudu muset nikomu připomínat!!! (smích)

Kdo a kdy tě přinutil sehnat lepší zvukovku, sednout ke kompu a zkusit poskládat dohromady nějaký ten rytmus?

Sednout ke kompu jsem se přinutil sám, ale po skládání na integrované zvukovce a bedýnkách od PC a hlavně návštěvě Rida u mě doma, kdy se vysmál mému vybavení a promluvil mi do duše - díky Patriku, jsem usoudil, že to asi bude potřebovat upgrade.

A co byl ten prvotní instinkt? Kdy sis řekl: Tak a teď zkusím složit nějaký drum & bass?

To, že by mě bavilo hrát na akcích svoje věci. Když jsem začal s djingem a viděl jsem, jak se lidi vrtěj, moc jsem si přál, aby se tak vrtěli i na moje tracky, Je to super, když vidíš, že se tvoje věci lidem líbí, že na ně reagujou. Tohle jsem měl v hlavě už od počátku. A taky jsem se snažil hrát svoje tracky co nejdřív, i když kvalitka "nic mnoho". Bral jsem si všude s sebou walkmana a kablík a svoje novinky hrál z kazet, protože CD player byl na mě moc drahý. (smích)

Jak si tvoje tracky stojí u kolegů DJů? Máš nějaké reakce? Jaké?

Můj "drum" tady asi nikdo nehraje - možná Frenzy? Nebo o tom nemám zprávy. Ale ptal se mě jeden kolega ze Slovenska a včera i z Běloruska. Co se týká breakbeatu, je to obdobná situace. Ty kdo už se přinutěj mi napsat s tím, jestli můžou hrát mý tracky, jsou spokojený.

Koketuješ s breakbeatem, jak už jsi řekl. Speciálně tvoje Casino mi přijde hodně příjemné a dost zajímavé. Proč jsme od tebe ještě neslyšeli zase nějaký nový breakbeatový track?

Hehe, no určitě je to tím, že ignoruješ linky co ti posílám. (smích)

Do háje, já na ty linky furt zapomínám…

Teď jsem vypustil novej breakbeat, mám ten dojem že ho měl Kaplick i v pořadu na Rádiu 1. Jmenuje se to Overdue Trip. Ke stažení je jen na mejch stránkách.

Začal sis breakbeatové desky tahat i za gramce. Co je to za schizofrenii? Nebo to má být nějaká naučná stezka "po stopách Aquasky?"

Poprvé hraju breaky 17. června na Kladně, kam mě pozval kolega Electrom a bude tam s námi vystupovat taky Philip TBC. Je to taková premiéra.

Lákají tě i jiné hudební žánry?

No jasně že jo! Snažím se z nich čerpat. Hodně mě baví house - takovej ne moc disco, kde se hodně pracuje s bicími a jsou tam pěkně žvejkavý zvuky hozený přes filtry. To mě baví. Noisia dělá podle mě perfektní house.

…třeba bys mohl zkusit oživit 2step a vymyslet si kvůli toho pseudonym… řekněme Miss Fit… (spiklenecké pomrkávání)

No jo, tuhle narážku jsem už od tebe slyšel a není to vůbec špatnej nápad, ale za 2step tu bojuje Béla N. Nechci mu lézt do zelí. Viděl bych to spíš na ten housík a myslím že s holčičím peudonymem bych mohl přilákat i víc lidí. Kór když budu Fit! (smích)

Co plánuješ v nejbližší době? Budeš se koncentrovat na skládání nových potenciálních hitů?

Cílů mám víc. Chci zkusit prorazit s breakbeatm venku. Drum & bass chci hrát, co to dá. 23. června hraju s SKC a Chrisem.SU na Flédě, to je asi nejbližší akce, na kterou se chystám. A taky bych se chtěl hodně věnovat svojí holce a složit jí nějakou hezkou písničku. (smích)

Tvůj rytmus života?

Terqua.

Dobrodružství na jednu noc: princezna Leia z "jedné galaxie" nebo "Tomb Raider lady" Lara Croft?

Laru by ojížděl každém, ta už toho má za sebou hodně. A tu druhou neznám, asi zůstanu věrnej.


Více o Miss Fit, totiž Mystifovi tu.


Zlomky ze scény

London Elektricity zachytili živelnou energii svých vystoupení na albu Live at Scala. Je to už jejich druhé DVD (první nahráli v londýnském Jazz Café) a tentokrát si to budete moct kompletně poslechnout taky na CD. Třináctka tracků, kterou London Elektricity na disk narvali ve složení Tony Colman, Landslide, The Jungle Drummer, Andy Waterworth, MC Wrec a zpěvačka Lianne Carroll, samozřejmě připomíná i největší hity (Cum Dancing, Billion $ Gravy, Song in the Key of Knife, Different Drum…). Na DVD pak bude taky jedenáct videoklipů. Tony Colman si jako London Elektricity zahraje DJ set na Cosmic Tripu (21. a 22. července v Teplicích).

Pokud ale máte rádi taneční hudbu live, nenechte si ujít Freestylers, kteří rozpumpují breaky na Mystic Sk8 Cupu (7. – 9. července)!!!

Debutové album _Plochy_ slovenského ambientního uskupení mindMap je teď k mání v mp3 formátu. A zadara! „Od vydania na talianskom vydavateľstve Afe rec. uplynulo už niekoľko rokov. Na podnet mnohých žiadostí a ohlasov je album odteraz voľne prístupný na stiahnutie,“ píše se mimojiné v tiskovce. Stahujte tu, obal pak tu.

Track SPOSOB slovenského DJe Larry+ aka L Plus vyjde na CD verzi Tracovy kompilace Something Sick u velmi šikovného labelu DSCI4. Stane se tak rok poté, co Trace Larryho track zabral.

Krust z bristolské partičky Full Cycle posílá na stejnojmenném labelu ven album s názvem Hidden Knowledge. Pamatujete na jeho skvělý albový debut Coded Language? Tak takové to asi tentokrát nebude, Krust, Roni a spol. se už dost dlouho pohybují v "plně uzavřeném kruhu" a jejich tracky zní jeden jako druhý. Co hůř, zní nudně. Na druhou stranu, naděje umírá poslední (i když v případě Bristolu jako drum & bassové velmoci měla, tuším včera, pohřeb). Hidden Knowledge vychází tento měsíc.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016