CLANEK

 

Rubrika: Breakdown 05/06

:Hudební breaky všech rychlostí! Reprezent: Reverb – "Rytmus drum & bassu mě fascinoval." Zlomky ze scény: Timeless vydává debut od Tactile jako své první LP, to nej z Massive Attack, Andy C má Nightlife 3, Aquasky zase Teamplayers, stáhněte si album od Neutrino, Jeńna G se hlásí o slovo.

 

Reprezent: Reverb – "Rytmus drum & bassu mě fascinoval."

Pokud byste se zeptali českých producentů, kterého kolegu z tuzemské drum & bassové scény nejvíce respektují, nejspíše by se shodli na jednom jméně: Reverb. Nenápadný málomluvný týpek z Lipníku žije v Praze a dělá potemnělé tracky s vynikajícím zvukem. Přestože mu na vinylu zatím vyšly pouhé dvě věci, je Reverb zárukou kvality. Jeho set, ať už bude znít odkudkoliv, byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Reverb, to je dvoika.troika. Mám ale pocit, že než ses k nim přidal, byla to výhradně ostravská crew. Jak se to seběhlo?

Ano, taky myslím, že to byla výhradně ostravská crew. Díky mému kamarádovi se dostaly nějaké moje skladby k Filipu Zárubovi (Sub.d.visionz). Myslím že se mu líbily a tak mi nabídl možnost stát se členem dvoiky.troiky. Všechna naše komunikace v úvodu vlastně probíhala po ICQ.

Do té doby sis kutil věci doma v pokojíčku? Kdy a co tě přitáhlo zrovna k hudbě?

Ano, kutil jsem si věci doma v pokojíčku a dělám to tak vlastně i teď. Určitě si v blízké době žádné studio pořizovat nehodlám, protože je to můj občasný koníček a hudba nebo zvukařina mě víceméně neživí… Skládání hudby mě lákalo a šlo ruku v ruce s mými prvními zkušenostmi s 16-bitovými počítači. Zejména pak počítač Commodore Amiga, který dokázal přehrávat 8-bitové samply ve čtyřech kanálech. Bylo to vlastně moje první setkání s takovým pseudo-samplerem. Později když jsem se chodíval bavit do klubů, poznal jsem drum & bass. Ten rytmus mě prostě fascinoval a snažil jsem se ho doma na počítači napodobit. Časem jsem se v tom zlepšoval, až se to jednoho dne dalo i poslouchat a hrát v klubech.

Česká mutace Rolling Stonu se o tobě kdysi rozepsala jako o jednom z největších mladých talentů. Pamatuješ si ještě na to?

Hmm, učitě si pamatuju, že kdysi jako příloha k časopisu Rolling Stone vyšlo audio CD s výběrem downtempa, kde jsem měl jeden track. Mám dojem že to kompiloval Frenzy. Asi máš na mysli tohle?

To je ono… Tvůj track Direct Step vyšel na vinylu u labelu Obushek. Pak ho remixoval Holanďan Falcon. Patří tohle mezi tvoje největší úspěchy?

Ano, jsou to moje jediné dva tituly, které vyšly na vinylu. Od té doby mi vycházely jen tracky na různých kompilacích a mixovaných setech.

Jak dlouho se pipláš s jedním trackem? Většina tvé tvorby zní tak dobře, že mívám tendence okamžitě se klanět a vzývat zvukového mistra.

To se liší track od tracku. Někdy mám track rozdělaný několik týdnů, ale spousta tracků vznikla i během jednoho až dvou dnů. Aby to mělo smysl, potřebuji si na produkci vyčlenit hodně času. Nedokážu na tracku pracovat například každý den hodinu. Kvalitní tracky většinou vznikají po několika hodinovém maratónu. Hlavně je důležitý ten počáteční impuls, kdy dostanu nějaký nápad. To mě většinou nakopne natolik, že pak na tracku dělám, dokud ho nedokončím.

Věnuješ všechnu svou energii čistě jen drum & bassu?

Věnuji se i jiným hudebním stylům, ale většinou se od drum & bassu moc nevzdaluju. Udělal jsem několik breakbeatových tracků a nějaká ta downtempa.

Jaká je tvoje budoucnost? Nějaké novinky na obzoru?

Žádné novinky mě myslím v blízké době nečekají. Poslední dobou mám zoufale málo volného času a je to vidět i na počtu tracků vyprodukovaných za loňský rok. Blíží se konec února a já jsem se letos ještě nedostal k tomu abych otevřel sekvencer. Ale ještě jeden semestr a pak se to doufám změní.

Tvůj rytmus života?

4/4

Dobrodružství na jednu noc: princezna Leia z "jedné galaxie" nebo "tomb raider lady" Lara Croft?

Určitě je mi blížší Lara Croft, i když jsem s ní neviděl ani jeden film. Ale moc dobře znám první dva díly počítačové hry. V době, kdy tyhle hry vyšly, jsem byl vášnivý hráč.


Více o Reverbovi včetně tracků najdete tady.


Zlomky ze scény

Pětičlenná parta z maďarských končin Tactile, kterou vedou Chris.Su a SKC, má přichystané k vydání debutové album Super System. Zatím se u Timeless objevilo aspoň osmi skladbové promo na vinylech. Kdo slyšel, žasne. Pro Timeless, label s více než desetiletou tradicí, je Super System teprve prvním vydaným LP.

Massive Attack sesbírali své hity na jedno album pod názvem Collected. Že by docházely prachy? No tak, nebuďte oškliví! Čtrnáct tracků z různého období se docela dobře poslouchá, škoda že některé v našich uších za ty roky zdomácněly jako populární reklamní znělky. A škoda, že novější kousky opravdu zní jako "fajný elektronický pop propagující vymakanou spořku."

Zajímavosti od A. Andy C už jezdí turné k třetímu pokračování svého CD hitu Nightlife. K slyšení jsou hity posledních měsíců. Na první pohled je jasné, že další veterán si našel kompilační sérii, se kterou si dlouho vydrží hrát (zdravíme LTJ Bukema). A ve stejné zkratce ještě upozornění na Aquasky. Jejich dlouho chystané album Teamplayers je taky na světě, s tracklistem plným hostů zvučných jmen.

Tuzemský experimentální label (a booking v jednom) Muteme vydal v pořadí třetí album. Cosmics Songs má na svědomí Neutrino a nejvíce vás asi bude zajímat, že je tady celé legálně ke stáhnutí - zdarma. Na elektronicky zahuštěné desce se podílel Floex (spolupráce na dvou tracích), který je k nepoznání, aspoň pokud ho máte vsugerovaného z dob Pocustone (Quazi Delict, 2001). Neutrino mě osobně nejvíce potěšil zajímavou variací na The Doors v Break Doors Theme.

A to je vše, přátelé. Teda vlastně ještě ne, Jenna G se hlásí o slovo. Chtěla by předčít o něco málo úspěšnější MC Tali, a tak za podpory Zincova labelu Bingo Beats vydává debutové album For Lost Friends. Co ten název? Neboť jí to udělala celá parta kámošů: Chase & Status, D.Kay, Kabuki, Zinc, D-Bridge, Nu:Tone, Commix… tjádyjádydá! Půlku tracků si ovšem napsala sama!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016