CLANEK

 

Rubrika: Breakdown 03/06

Hudební breaky všech rychlostí! Reprezent: No Money – "Rýsování je v plném proudu". Zlomky ze scény: Counterstrike tlačí Algorhythm na CD, Noisia debutuje u RAM Records, Damian Marley sebral dvě sošky Grammy, Cyantific mají album skoro hotové.

 
Reprezent: No Money - "Rýsování je v plném proudu."

Cash a Credit z dvoiky.troiky to společně táhnou jako No Money teprve chvíli, ale jejich tracky už našly odezvu u řady zahraničních DJů a producentů. Pochvala přišla mimo jiné ze slunné Brazílie nebo od Rakušanky Shroombab. Zatímco Cash roztáčí placky jako DJ C.phone, Credita můžete na party potkat pod jménem Limitedd.

To není žádná lehká forma schyzofrenie. Minimálně s Cashem to bude daleko vážnější. Dříve byl polovinou dua Tango & Cash a pár tracků si napsal taky s Itemem pod společným nickem DesIIIazz. Je to prostě akční mladý muž a Credit s ním hodně dobře drží krok! No Money už si stihli střihnout spolupráci se slovenským Dephzacem a brazilským Banbanem, za sebou mají i první party Futurebreakz – Producer’s Battle: "Její exkluzivita je v tom, že je nemožné slyšet takovou sestavu někde jinde."


Oba jste hráli jako DJs docela dlouho předtím, než jste vyrukovali s vlastní produkcí. Ke svým DJským jménům jste kvůli tomu přidali pseudonymy Cash a Credit. Co to?

Cash: Svoje jméno mám už od doby, kdy jsem začínal produkci s Ibogainem – tehdá aka Tango. Vzniklo to spíše náhodou, než že bychom dlouho přemýšleli nad tím, jak se budeme jmenovat.
Credit: Já to mám jasné. Vzhledem k našemu projektu No Money jsem si jméno přizpůsobil… Nabízelo se to samo.

Na české scéně je dost šikovných producentů, ale méně už jich mezi sebou stabilně spolupracuje. Vy jste výjimka, znamená to, že u vás ve studiu platí "ve dvou se to lépe táhne"?

Tak to každopádně. Víc hlav, víc ví. Na druhou stranu máme každý svůj pohled na věc. V průběhu tvorby spolu konzultujem veškerá pro a proti a ve výsledku se převážně shodnem. Samozřejmě se máme pořád co učit. V tom nám velkou měrou pomáhají už zaběhnutí producenti, se kterýma probíráme veškerou problematiku produkce. V poslední době zkoušíme spolupracovat i se zahraničními projekty.

Myslíte, že bez vlastních tracků nemá v dnešní době DJ žádnou velkou šanci prorazit?

Být DJ a producent v jedné osobě je nesporná výhoda. Hlavně v dnešní době, kdy spousta DJs hraje téměř stejné věci. Z desek hráváme taky, ale máme dostatek vlastní produkce, kterou upřednostňujeme.

Jako No Money jste zatím nic oficiálního nevydali, když nepočítám pokračování kompilace Futurebreakz. Rýsuje se něco?

Neradi bychom předbíhali, ale můžeme prozradit, že rýsování je v plném proudu.

Cash je členem ujetého čtyřlístku moderátorů radio show Fatal Terror. Creditovi se do rádia nechtělo?

Credit: Pořad je dílem dvojice Fatalerr, která s ním začala už před lety na rádiu Kiss. Více či méně mají své role dané... Rád ale vysílání navštěvuju jako host. (úsměv)

Jaká je budoucnost projektu No Money a jak vidíte své sólo kariéry?

Zatím si rozumíme, tudíž všechnu naši iniciativu směřujeme do projektu No Money a sólo kariéry si necháváme na horší časy.

Váš rytmus života?

174 bpm.

Dobrodružství na jednu noc: princezna Leia "z jedné galaxie" nebo "tomb raider lady" Lara Croft?

Cash: Je toho teď na mě moc... Sám v tom nemám jasno. (smích)
Credit: Obě dvě… Do trojky! (smích)

Více o dvojce bez peněz (včetně tracků ke stažení) najdete tady.


Zlomky ze scény

Dvojka Counterstrike z Jihoafrické republiky na moment přestala pařit hry a v tu chvíli vymyslela vlastní CD na vlastním labelu. From Beyond The Grave vychází v únoru na Algorhythm a v podstatě nejde o nic jiného než sbírku singlů od Counterstrike. Bavíme se teď o všech osmi tracích, které už na jejich labelu vyšly a dvou bonusových. Moment, ještě jedno plus – dvě CD-R videa.

Noisia se poprvé objeví pod křídly super populárního labelu RAM Records. Vzhledem k tomu, že Noisia je sama super populární projekt, je tenhle text najednou plný samých superlativ a mohl by se zfleku přejmenovat na Super Breakdown. Tak eště raz: Super odhalení! Noisia poprvé na RAM! První strana track Façade ve stylu alba Wormhole od Ed Rushe & Opticala, druhá Moonwave Renegade! V březnu vychází na vinylu!

Damian Marley bodoval na Grammy. "Syn nejvyššího" (jakože Boba, ne asi?) s přezdívkou Jr. Gong se mohl opřít o hodně povedené album Welcome To Jamrock. Nakonec si odnesl dva gramogfonky za reggae album roku a nejlepší "live urban performance". To je fajn, protože album spojuje skoro všechny podoby současného reggae a výrazně tenhle styl tlačí mezi rappery na americké hiphopové scéně.

Drum & bassový label Hospital se prostě rád podepisuje pod dlouhohrající desky. Po London Elektricity, High Contrastovi a Nu:Tonovi se v dubnu dočká, hádejte kdo… ne, Logistics to ještě nebude. Debutové album od dvojice Cyantific se jmenuje Ghetto Blaster. Název celkem přesně vystihuje její styl ovlivněný electrem, technem i acid housem. Jako hosté se objeví Matrix, Logistics (ale?) a zpěvačka Dianne Charlemange (Timeless), kterou si prostě musíte přizvat, pokud si chcete udělat očko u oldskulerů.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016